Post ve Page nerede kullanılır

Post (yazı) ve Page (sayfa) nerede kullanılmalıdır. ? 

Sitenize WordPress  kurulumu yaptıktan sonra yazıların yayınlanabileceği iki farklı alan sunmaktadır. Bunlardan ilki Yazılar (posts) diğeriyse Sayfalar (Pages) şeklindedir. Nihayetinde her ikisiyle de web sitenizde yer alan verileri yayınlayabilirsiniz. Post – Page ayrımı olmadan hazırlanan sitelerin editör ve yöneticileri bir süre sonra bazı eksiklik ve problemler ile karşılaşabilmektedir. Sitenin index almasından, etiketlerin işlenmesine, arşivlenmesinden, yorumlanmasına bir çok alanda geri dönüşü zahmetli bir uğraşa girmemek için sitenizde yazılar – sayfalar nerede kullanılmalı kısaca bir göz atalım.

WordPress Yazıları _ Posts

WordPress altında sayfa oluşturmak, temel anlamda blog tarzı yayıncılığın özü, diğer yandan altyapısı itibariyle ilişkilendirilmesi en kolay yayınlama şeklidir. Worpdress de bir yazı hazırlamak istediğimizde gelen şablonda dosya adı, içeriği, hazırlandıktan sonra istediğiniz kategori altına bağlayarak o kısım altından yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Böylece sözkonusu yazınız son yazılar içinde görülmekle beraber, bağlı olduğu kategori altında arşiv almış ve sitenizdeki konu bütünlüğü kısmen korunmuş olur. Bunun diğer faydası ise ziyaretçinin ilgili konularda alternatif yazılarınıza erişmesi ve dolayısıyla ziyaretçilerinizin sitenize daha fazla zaman ayırması anlamına gelir.

Burada yazı içeriğinizin bir özeti olacak şekilde etiketler belirlemeyi unutmayın. (bu yazı için örnek : yazı, sayfa, yazı-sayfa ayrımı, yazı hazırlamak, kategori, arşiv, etiketler, arama motorları, rss , ) Burada önemli olan her kelime öbeğinden sonra “,” virgül koyarak devam etmenizdir. Böylece SEO (Search Engine Optimization) çalışmanızın altyapısını da hazırlamış, arama motorlarından gelecek ziyaretler için zemin hazırlamış olursunuz.

Tartışma başlığı altından yorumlara izin verebilirsiniz. Böylece ziyaretçilerin yorumlarıyla yazınız sürekli güncel olacaktır. Son olarak yazınızı yayınlamanızla beraber sitenize abone olanlar RSS besleme kaynağından eş zamanlı  olarak (‘http://feeds.feedburner.com/hakanalemdar’) mail yoluyla haberdar olacaklardır.

WordPress Sayfaları _ Pages

WordPress sayfa tipleriyle de yazılar da olduğu gibi data ve bilgilerinizi yayınlayabilirsiniz. Yazılardan farklı olarak WordPress sayfaları sabit içerik veya fazla değişim göstermeyen içerikler için uygundur. Sitenizde yer alan ana kategoriler için veya daha detaylı çalışacak iseniz alt kategorileriniz için birer sayfa tasarlayıp yayınladıktan sonra bunları wordpressin kategori hiyerarşisiyle birleştirerek, akıcı ve ulaşılabilirliği yüksek bir yapıya kavuşabilirsiniz.

WordPress sayfa kullanımını örnek bir site tasarımıyla tanıyalım. Hemen her sitede Ana Sayfa, Hakkında, İletişim, gibi başlıkların yanında sitenin faaliyet alanıyla ilgili başlıkları da görmekteyiz. (WordPress, Programlama, Portfolio, Günlük, v.b) İşte bu başlıkları birer sayfa olarak tasarlayarak işe başlayabilirsiniz. Ardından aynı kategori isimleriyle ilişkilendirmeniz halinde (Resim 4 – Sayfa özellikleri kısmı) ziyaretçiye menüler ve alt menüleri şeklinde bir ziyaret imkanı sunabilirsiniz. Özel alanlar ayrı bir yazımızın konusu olduğu için bahsetmiyorum.

Şimdi beraber WordPress sayfalama hiyerarşini örnek uygulama ve akışıyla inceleyelim Programlama bizim ana kategoriniz olabilir, Programlama adlı bir sayfa oluşturup, bunu programlama kategorisine bağlayabiliriz. Ardından içeriği aynı konuda olan yazıları (posts) bu kategori altında yayınlayabiliriz. Aynı şekilde bir programlama dili olan DELPHİ sizin programlama altında alt kategoriniz olabilir. O zaman da Programlama kategorisi altında ve programlama sayfası altında birer sayfa ve aynı isimli kategori oluşturarak hiyerarşinizi devam ettirebilirsiniz. Burada WordPress ‘in bahsedemediğim birçok özelliğini kullanarak hem post hem de page arasında ilişkilendirerek görsel ve içerik anlamında farklı sunumlar yaratabilirsiniz.

WordPress sayfa – yazı hiyerarşisi

1-      Programlama (Format: Sayfa-PAGE – sadece ana bilgileri verdikten sonra alt bilgileri ekleyin)

1a-      Delphi (Format: Sayfa-PAGE konuyla ilgili genel bilgileri içerdikten sonra yazıları burada gösterin)

  • 1a1 – Delphi 1. Yazı (Format: POST-YAZI , burada yazı ve görselleriyle detayları anlatabilirsiniz.)
  • 1a2         Delphi 2. Yazı (aynı şekilde)
  • 1a3         Delphi 3. Yazı (aynı şekilde)

1b)      Visual Basic (Format : Page – Sayfa şeklinde)

  • 1b1·         Visual Basic 1. Yazı (yazı formatında, post olarak yayınlayabilirsiniz.)

2-      Resim Galerisi

2a)      Gezi Resimleri (Burada SAYFA olarak hazırlayıp, resim galerisinden örnek verebilirsiniz)

  • 2a1-         Emirgan Resimleri (Sayfa – ama!!)

Burada farklı olarak SAYFA olarak oluşturduktan sonra , sadece resim galerinizi sunabilirsiniz. ÖNEMLİ OLAN galerideki resimlerinizin bilgilerini girmenizdir. Kullandığım galeri eklentisinde her resim için başlık yazısı, tanım ve etiketler yer aldığı için ayrıca işlem yapmıyorum. Konuya örnek olarak aşağıdaki galeri resmini (Resim 6) inceleyebilirsiniz.

  • 2a2·         Falan-filan resimleri (bu şekilde devam eder….)

 Özet; Eğer sayfa ve yazıları kullanım konusunda kararsız kaldıysanız, en basit haliyle “Sayfalar-Pages” sizin için ana başlık ve tanıtım içeriği , bir nevi klasör, “Yazılar-Posts” ise bu konulardaki detay yer alacağı konumlar olmalıdır. Sitenin tümünde uygulamasam da faydasını gördüğüm ve detaylı fazlaca anlatım olmadığı için sizlerle paylaşmak istedim.

Konuyla ilgili resimler; 

Yazı Şablonu üst kısımda yer alan veri alanları

Yazı Şablonu üst kısımda yer alan veri alanları

 

Yazı Şablonu orta kısım veri alanları

Yazı Şablonu orta kısım veri alanları

Yazı Şablonu alt kısım veri alanları

Yazı Şablonu alt kısım veri alanları

Galeri Resim Bilgileri, doldurulan alanlar

Galeri Resim Bilgileri, doldurulan alanlar

Sayfa Şablonu üst kısım veri alanları

Sayfa Şablonu üst kısım veri alanları

Sayfa Şablonu alt kısım veri alanları

Sayfa Şablonu alt kısım veri alanları

WordPress sayfa ve yazı hiyerarşisini bir de resim olarak ekledim.

Wordpress Page ve Post Hiyerarşisi (sayfa ve yazı)

WordPress Page ve Post Hiyerarşisi (sayfa ve yazı)

Bu yazı Nasıl Yapılmış kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>