Web sitesi hazırlamak 2

DOMAIN – HOSTING – İÇERİK YÖNETİMİ

Site şablonumuz, yazı ve görsellerimiz artık yayınlanmak için hazır olduğuna göre artık bunları  servis edeceğimiz Domain (web adresiniz) – Hosting (web sayfalarını upload edeceğiniz alanın kiralama hizmeti) ve CMS (içerik yönetim sisteminiz) temin edilmesine geçebiliriz.

  • DOMAİN – WEB ADRESİNİZ

Web siteniz için ilk yapılması gereken iş bir domain sahibi olmaktır. Bunun için “www. siteadiniz .com” şeklinde bir adres edineceğizini farzederek devam edelim. Önceliğiniz her zaman ve her alış verişinizde olması gerektiği gibi satış sonrası hizmet odaklı bir firma seçmek. Bunun tercihini yaptıktan sonra domain adınızı seçebiliriz. Seçimimizi gerçekleştirdikten sonra bunu almak istediğimiz firmanın web sayfasından üyelik – ödeme işlemlerinden sonra domain yönetim panelinizden durum bilgilerinizi ve gerekli bilgileri tekrar kontrol ettikten sonra Hosting aşamasına geçebiliriz. Burada Öngörülen  10$+KDV masrafınız  olacağı yönündedir.

  • HOSTING – WEB SAYFALARI BARINDIRMA HİZMETİNİZ

Hosting kabaca yüzlerce bilgisayar ve harddiskin senkronize şekilde biraraya getirilerek  her müşteri için bir klasör veya özel bir harddisk temin edilmesi ve sürekli aktif tutulması hizmetidir. Bunu domain alımı yaptığınız firmanın hosting satış alanından tercih etmeniz KESİNLİKLE faydanıza  olacaktır. Yok ben kendi evimdeki bilgisayarımdan web sayfamı yayınlarım diyorsanız iyi bir internet bağlantısı, 24 saat aktif bir bilgisayar, sisteminizi sürekli stabil tutacak kapasitede bir bilgisayar ve güvenlik önlemlerini alabilecek kapasitedeyim diyorsanız, muhtemelen bu satırları okuyan değilsiniz. Bu pek de ekonomik olmayan yöntemi geçtikten sonra nasıl bir hosting paketi seçmemiz gerektiğine bakalım. Kişisel bir web sayfası için temel bileşen hizmetlerinin sunulduğu bir Hosting paketi ortalama 500mb web alanı verir ve bunun için 25-30$+KDV/YIL başlangıç bedeli uygun olacaktır. Görsel içerikleriniz zengin olacak ise 1Gb. paket düşünebilirsiniz. Eğer siteniz forum veya sohbet temalı olacak ise standart paket aldıktan kısa bir süre sonra hizmetiniz durdurulabilir veya iptal edilebilir. Bunun için daha kapsamlı paketleri almanız gerekir ki burada fiyatlar hizmet sağlayıcılara göre değişkenlik gösterebilir.

 

  • CPANEL – Örnek hosting yönetim Konsolu

CPANEL, sitenize hosting hizmeti aldığınızda kullanımı kolay ve hazır gelen yönetim konsollarından biridir. Bu konu Hosting başlığı altında değerlendirileceğinden anlatımlarda erişim yolu olarak CPANEL “www.siteadiniz.com/cpanel” olarak geçecektir. Bu hizmet servis sağlayıcınızın verdiği hizmete göre değişebilir. Bu Genel olarak hosting yönetim panelinde kişisel ayarlarınızın yanısıra mail yönetimi, dosya içerik yönetimi, ziyaretçi kayıtları, güvenlik erişimleri ve yetkilendirmeler, veritabanları kurulum ve yönetimleriyle ve diğer yazılım eklentilerinin yönetimini kapsar.

  • CMS – İÇERİK YÖNETİMİ YAZILIMI VEYA HİZMETLERİ-  SİTE TASARIMI

Alan adınız ve sayfa barındırma hizmetlerinizi de temin ettiğinize göre web sayfalarınızı  oluşturarak ziyaretçilerin ulaşmasına ve hizmetine sunabilirsiz. Web siteniz ile asıl çalışmanız burada başlıyor. Bu aşamda bir içerik sağlayıcı veya profesyonelden site tasarım hizmeti alarak verilerinizi beklentilerinizi belirttikten sonra onun size sunacağı seçenekleri değerlendirip en kısa sürede hizmeti alabilirsiniz. Burada sitenizde olmasını istediğiniz her uygulamanın ( tema – logo – banner – flash animasyon – diğer eklentiler) maliyet etkeni olduğunu belirtmek isterim. Tamamıyla hizmet içeriği olduğundan bütçe kelimesini kullanmak pek doğru olmaz. Zira hizmet-kalite çoğu defa fiyatla beraber artan bir yükseliş gösterir. Biz sitenin içerik yönetiminin tarafımızca yapılacağı varsayımıyla devam edelim. Cpanel de ilk kurulum işlemi için “Otomatik kuruluma başla” seçeneğini tıklayıp devam ediyoruz. Devam eden ekranlarda özellikle veritabanı bölümüne dikkat çekmek isterim. Burada gireceğiniz veriler tüm siteniz için en yüksek düzeyde güvenlik seviyesinde olmalıdır. İşlem aşamaları esnasında girdiğiniz veritabanı adı, kullanıcı adı ve şiflerelerini saklamanız ileride wordpress kurulumunda gerekecektir. 

Web üzerinden sayfa yayınlamak ve içerik girmek için gereken yatırımı yaptınız ve bu aşamadan sonra tamamen internette yer alan bilgi paylaşımlarıyla siz de sitenizi ücretsiz olarak yayınlayabilirsiniz.

HTML tabanlı sistemlerde ücretsiz bir HTML editörü temin ederek içeriklerinizi sırasıyla html sayfalarına çevirebilirsiniz. “En güzel olan en sadedir” tezi size güç veriyorsa html kodları çalışmamızı takip ederek sitenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Örnek olarak aşağıdaki bilgilere kısaca bir göz atalım.

  • İçerik yönetimi – Temel HTML yaklaşımı

Html “HyperText Markup Language” kelimesinin kısaltmasından oluşan ve browser üzerinden sayfaların görüntülendiği kodlama dili olarak kısaca tanımlayabiliriz. Buna Css ve script kodları da ekleyerek en temel seviyede sayfalarınızı oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki örnekler en çok kullanılan html kodları olup, kullanım örnekleriyle beraber yer almaktadır.

CSS “Cascading Stylesheet” kelimesinin kısaltması olarak katmanlı sayfa stili olarak da çevrilebilen, stil komutları grubudur. HTML sayfalarınızdaki içerikleri CSS kullanarak toplu halde biçimleyebilirsiniz.

Her html kodunun sırasıyla “<komut>” şeklinde başlayıp, “</komut>” şeklinde bitmesine dikkat ediniz.Ayrıca elinizin altında web editörü olmasa bile aşağıdaki kodları notepad üzerinde yazdıktan sonra uzantısını html olarak kaydederek test edebilirsiniz.

Önemli “Aşağıdaki kodlarda yer alan parantezleri birleştirerek uygulayabilirsiniz”

KALIN YAZI < STRONG > bu yazı kalındır </ STRONG >
İTALİK YAZI < EM > bu yazı italikdir < /EM >
ALTI ÇİZİLİ YAZI <  U > bu yazı altı çizilidir < / U >
SOLA YATIK YAZI < P align=left > bu yazı sola yatıktır < /P >
ORTALI YAZI < P align=center>bu yazı ortalıdır < /P >(işleme almadım)
SAĞA YATIK YAZI < P align=right > bu sağa yatıktır < /P >(işleme almadım)
KIRMIZI RENKLİ YAZI
< FONT color=#ff0000 > bu yazının rengi kırmızı < / FONT >

YEŞİL DOLGULU YAZI < FONT style=”BACKGROUND-COLOR: #33cc00″ >  bu alan rengi yeşildir  < / FONT >
YAZILIM KODLARINI GÖSTERİR < code > yazılım kodlarınız görülür < / code >
YAZI ÜZERİNDE MAİL GÖNDERME LİNKİ
< A href=” info@hakanalemdar.com” target=_self > bu yazı linkin üzerinde görünür< / A >
SAYFANIZIN ANAHTAR KELİMELERİ
< meta name=”keywords” content=”WEB, html , eğitim,kodlar ” >

SAYFA AÇIKLAMASI İÇİN KOD < meta name=”description” content=”SAYFANIN İÇERİĞİ HAKKINDA BİR CÜMLELİK AÇIKLAMA” >

2 SATIR VE 2 SÜTUNLU TABLO ÖRNEĞİ

< / P > < TABLE border=1 cellSpacing=0 cellPadding=4 width=100 >
< TBODY >
< TR >
< TD >sütun1-satır1< / TD >
< TD >sütun2-satır1< / TD > < / TR >
< TR >
< TD > sütun1-satır2 < / TD >
< TD > sütun2-satır2 < / TD >

< / TR > < / TBODY > < / TABLE > < / P >

BASİT BİR JAVASCRIPT ÖRNEĞİ (html sayfa olarak)

< html > < head >  < / head > < body >

< script type=”text/javascript” >

document.write(“Bu ilk javasriptim”)

< / script >

< / body >  < / html >

SEVİYELERİYLE YAZI BAŞLIKLARI H1 değeri en büyük başlık, H6 en küçük başlık değeridir. Yazılarınızdaki başlıkları sitedeki ve devam eden sayfalardaki önem seceresine göre düşürerek uygulayabilirsiniz. < H1 align=left>bu yazı 1. seviye başlıktır < / H1 >

SATIR BAŞI  < P > bu yazı SATIR BAŞI YAPAR < / P > 

DEĞİŞİK YAZI BÜYÜKLÜĞÜ < P > < FONT size=4 face=”Arial, Helvetica, sans-serif”>bu yazının büyüklüğü değişiktir < / FONT > < / P >

FARKLI FONTTA YAZI < P > < FONT face=”Arial, Helvetica, sans-serif”> bu yazı farklı bir fonttadır< / FONT > < / P >

FARKLI FONTTA YAZI < P > < FONT face=”Courier New, Courier, mono”>bu yazı farklı bir fonttadır< / FONT > < / P >

FARKLI FONTTA YAZI  < P > < FONT face=”Times New Roman, Times, serif”>bu yazı farklı bir fonttadır< / FONT > < / P >   

 

Bu yazı serisinin devamında : WordPress tanım, kurulum ve genel bakış konularını bulabilirsiniz.

 

Bu yazı serisinin devamında : WordPress – kurulum, tema ve eklentiler  konularını bulabilirsiniz.

Bu yazı Nasıl Yapılmış kategorisine gönderilmiş ve , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.