Web sitesi hazırlamak 3

WordPress

  • İçerik Yönetimi – Hazır Sistemler

Hazır içerik yönetimi sistemlerinde ise örneğin WordPress , Joomla , Drupal ve benzeri hizmet sağlayan içerik portallarından birisine birisine üye olarak ücretsiz olarak sitenize entegre edebilirsiniz. Burada bütçeniz var ise hizmet sağlayan bireylerin veya firmaların sunduğu hizmetlerin profesyonel  sürümlerini tercih ederek görselliğinize tavan yaptırmanız mümkün. Biz binlerce temel bileşeni ücretsiz olarak alabileceğimizi bildiğimiz için hız kesemeden devam edelim. Burada dikkat edilmesi gereken her içerik yönetim sistemi (CMS) bir alt dille yazılmıştır. ( PHP gibi ) Güzel yanı, temel html bilgileriyle bile sitenizi profesyonel eklentileri birleştirme hizmetini alacak olmanızdır. Bu aşamada WordPress’i hem blog hem de klasik web sitesi olarak kullanılabilirliği açısından esas alarak devam ediyoruz.

Not: İnternet üzerinde kendi diliniz ile hazırlanmış yüzlerce kaynak yerine konunuzun resmii siteleri veya yönlendirdiği siteleri esas almanız ileride versiyon-uyumluluk problemleri yaşamanızın önüne geçecektir.

İlk işlemlere kısa bir bakış ve tavsiyeler

Şu ana kadar sitemizin karalama şablonlarını çizdik, içerikleri hazırladık. Ardından Domain ve hosting hizmetlerimizi aldıktan sonra içerik hakkında görüşler aldık. Yoksa siz yakın çevrenizin temel beklentilerini değerlendirmeye almadınız mı? Öyle ise arkadaşlarınızla bu akşam biraraya gelip kısa bir beyin fırtınası yapın. Olmadı geyik  muhabbeti yapın.

Belki basit gibi görülebilir ama yakınlarınızdaki insanlar sizin rotanızı çizmek de faydalı olabilir. Burada önemli olan diğer husus ise konu hakkında bilgi edinebileceğiniz insanlar ile yüzyüze sohbet ederek fikir alışverişi yapmak. AMA MUTLAKA NOT ALARAK.

Konusunda bilgi sahibi olan arkadaşlarınız ve uzmanlar size fikirler verirken kesinlikle bir masal gibi gelecek ve bir sonraki sabah neydi?, nasıldı? sorularıyla uyanacaksız. İlk çalışmalarımız temel hazırlıklarla geçti ve hala ortada “merhaba dünya” yazısı bile yok. Birkaç saat içinde oluşturulan  sitelerin birkaç ay sonra esamesinin bile okunmamasına şaşmamak gerek. Bu yüzden temel işlemlerde yavaş ama emin adımlarla ilerlediğimiz için şu ana kadar sorun yok.

Önemli : Konunun devamında WORDPRESS üyelik kurulum işlemleri ve içerik yönetimine çalışarak yola çıkıyoruz. Bu sürece geçmeden evvel sürekli mail trafiğiniz için, mail adresininizin güvenlik ayarlarının maximize edilmiş olduğunu tekrar gözden geçirin.

WORDPRESS – İçerik yönetim sistemi

Wordspress temel olarak PHP üzerine kurulu ve açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir. Kullanıcılarına neredeyse hiç kod kullandırmadan görselliği ve etkileri artırılmış yüksek donanımlı imkanlarıyla profesyonel içerikleri dahi kulladırabilecek kapasitede hizmet sağlar. Hosting Yönetim panelinizden WordPress kurulumunu Türkçe WordPress kaynakları veya igili sayfalarımızdan takip ederek birkaç adımda kurabilirsiniz. Aynı hizmete genel hatlarıyla WordPress resmi sitesine ücretsiz üyelik yaparak ve domain – hosting ücreti ödemeden “siteadiniz.wordpress.com” şeklinde blog sitesi de edinebilir, memnun kalırsanız ücretli versiyonlarına geçişi sağlayabilirsiniz.

WORDPRESS – KURULUM

İlk önce WordPress resmi sitesi olan www.wordpress.org sitesinden güncel versiyonu download ederek işe başlıyoruz. Ardından Hosting Yönetim konsolumuzda bağlanıyoruz. (örnek – www.siteadiniz.com/cpanel) Bu anlatımda CPANEL kullanılacak olup, ilgili sayfadan CPANEL kurulum ve yönetim yönergelerini ayrıca takip edebilirsiniz. Evet Yönetim panelimizde dosya yöneticisini tıklayıp ayrı bir pencerede açtıktan sonra “/public_html” varsayılan alana upload simgesini tıklayarak dosyalarımızı yükleyebileceğimiz ikinci penceremiz açılır. Buradan Browse ederek bilgisayarımıza download etmiş olduğumuz zipli dosyayı seçtikten sonra upload ediyoruz.

İkinci aşamada upload ettiğimiz dosyayı dosya yöneticinde gördükten sonra önce üzerine sağ tuş ile tıklayarak seçenekleri görüyor ve ardından  “extract” komutunu tıklayıp wordpressi sitemize açıyoruz. Oluşan wordpress klasörü “…siteadi.com/wordpress” şeklinde olacaktır. WordPressi sitenizin altında “…siteadi.com/index.html” şeklinde istiyor iseniz cpanel dosya yöneticisi ekranında wordpress klasörü altındaki tüm dosyaları işaretleyip “/public_html” klasörüne sürüklemeniz gerekmektedir.

Üçüncü aşamada WordPress’in sadece bir kez (ikinci kez kurma ihtiyacı hissettiyseniz muhtemelen detaylı işlemleri ve kurcalamayı seven bir yapınız var ve wordpress’i ya çökerttiniz, yada içinden çıkılmaz bir hale getirdiniz. Bence en doğru yol) yapılacak kurulum ekranına geliyoruz. Burada gireceğiniz verileri mutlaka bir kenara not alın ve kimseyle paylaşmayın. Sitenizi ele geçirirlerse geri alabilirsiniz.Ama veritabanınıza ulaşırlarsa belki hiçbir zaman farkedemeyeceksiniz. Evet worpress içeriğini istediğimiz alana sürükledikten sonra “….siteadi.com/” şeklinde browser üzerinden sitemize giriyoruz. Cpanel kurulumu esnasında girmiş olduğumuz veritabanı bilgilerini bu ekranda ekledikten sonra (next-next-next) işlemi sonlandırıyoruz. WordPress’iniz ilk kullanım için hazır.

WordPress – Yönetim Konsoluna genel bir bakış

Kurulum işlemini sitenizin altına kurmuş olduğunuz varsayımıyla devam ediyoruz. Browser üzerinden “www.siteadiniz.com/wp-admin” yazıp girdikten sonra giriş ekranına ulaşıyor ve ilk girişimizi yapıyoruz. Artık sitemizde WordPress ile beraber gelen tema ve bağlı olduğu standart bileşenlerle beraber kurulu halde bir sistemin sahibiyiz.  Birçok menü ve alt başlıklarıyla oldukça zengin bir içerik karşılıyor bizleri. Bunları tek tek anlatmak yerine ihtiyaç duydukça detaylarına inelim.

WordPress – Tema (Theme)

WordPress temaları, sitenizde menü yapısı – sütun sayısı – eklenti olanakları – belirli sütun alanları ve benzeri birçok özelliği set halde barındıran paketler yayınlar ki bunlara TEMA (theme) adı verilir. WordPress Resmii sitesinden geliştiricilerin yaptığı temaları incelebilir, veya kurulum ile beraber gelen standart temayı kullanarak devam edebilirsiniz. Burada sitenin sabit gelen temasının sade görünümü sizi aldatmasın. En iyiye, en sade içerikten ulaşmak başarılı bir içerik yönetimini beraberinde getirir. Gerisi sizin bakış açınız ve konuya hakimiyetinizle sınırlıdır. Yeni tema ekleyeceğiniz zaman, Hosting panelinizden wp-content içerisinde themes klasörü altında zipli tema dosyalarını upload ettikten sonra içerisinde extract (zipli dosyayı açmak) ederek wordpress panelinizde etkinleştirip kullanabilirsiniz.

WordPress – Eklenti (Plugin) : Eklentileri sitenizde çalışan ufak programcıklar olarak düşünebilirsiniz. Sitenizde kullanacağınız eklentilerin binlerce olduğunu hatırlayacak olursak sayfalarımızda gerçekten seçici olmamız gerekiyor. Unutmayın ki sitenizin ana sayfası sizin vitrininiz ve bu alan sanıldığı kadar büyük değil. En değerli olanları veya en gözalıcı olanları ihtiyacınıza göre seçin. http://wordpress.org/extend/plugins/ adresinden versiyonunuz ile uyumlu ve geri dönüşleri olumlu, eklentileri seçip sitenize “wp-content / plugins” altında upload edip, tema yapınıza veya beklentilerinize uymayanları etkisizleştirip ardından da silerek eklentilerinizi arka planda tutabilirsiniz. En çok kullanılan wordpress eklentilerini kısa açıklamalarıyla bu yazıdan  WordPress eklentileri ve kısa açıklamaları takip ediniz.

Not: Eklentilerin bir bölümü sadece sidebar üzerinde çalışan bileşenlerdir. Dolayısıyla aktif edilen eklentilerin bir bölümü kurulduktan sonra bileşenler bölmesinde yer alır. Sitenizin side bar alanında html veya javascript hatta flash animasyon çalıştırmak isterseniz bu alanı kullanarak sitenizin sabit hizmet ve görsellerini sunabilirsiniz.

WordPress – Eklentileri Güncellemek: Eklentilerinizi güncelleme ihtiyacı hissettiğinizde öncelikle (pasif)etkisizleştirin. güncel versiyonu bilgisayarınıza indirdikten sonra cpanel içinden “/public_html/wp-content/plugins” klasörü içinde upload edin. Dosya uploadı sonrasında sağ tuş ile extract komutunu tıkladığınızda zip li dosya açılacak ve aynı isimli klasörün içinde yer alacaktır. Son olarak wordpress ekranında pasif eklentiler bölümünden tekrar aktif hale getirip eklentinin ayarlar sayfasından gerekirse “enable” seçeneğini de işaretleyin.  

WordPress – İlk sayfa ve yazı işlemleri

  • İlk işlem olarak sitenizin bağlı olacağı içerikleri menülere ve ona bağlı kategorilere bölmelisiniz. Bunun için menüler sekmesinden yeni bir menü ve yazılarınızı bağlayacağınız kategorileri oluşturunuz. Örneğin sağlık kategorisi altında çocuk sağlığı, yetişkin sağlığı vb. sayfalar gibi.
  • Siteninizin her sayfasının adı içeriğinin özeti şeklinde olmalıdır. Örneğin meyvaların faydasından bahsettiğiniz bir sayfanın adı “meyva-faydalari.html” vb. şeklinde olsun.
  • Sayfanızın içeriğinde başlıklar, alt başlıklar ve maddeler şeklinde yazımı tercih etmeniz sayfa indexlemesini kolaylaştırabilecek basit bir yaklaşım olarak düşünülebilir.
  • Hazırladığınız her sayfa için en az bir resim kullanmak içeriğinizi beslemekle beraber ileride ana sayfanızda oluşturmak isteyebileceğiniz manşet sunum eklentisi için kolaylık sağlayacaktır. (Bu sitenin resim ve panorama ağırlıklı olmasından dolayı sadece yazı ve haberler örnek olarak yerleştirilmiştir.)

 

 Bu yazı serisinin devamında : Arama Motorlarına kayıt – SEO ve Backlink konularını bulabilirsiniz.

Bu yazı Nasıl Yapılmış kategorisine gönderilmiş ve , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.