Bilgisayar programlama giriş

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA  – GİRİŞ

Teknolojinin gelişim hızına bakıldığında erişim kolaylığı artmakla beraber konuda uzmanlaşmanın o kadar da kolay olmadığını hepimiz biliyoruz. Birçoğu hakkında yüzeysel de olsa fikir sahibi olmak günümüz jargonuyla “bir tık ötede” bizleri bekliyor. Fakat söz konusu uzmanlaşma olduğunda belki yıllar süren bir sistemli çalışma sürecini getirdiğinden, Bilişim teknolojileri ana başlığı altında bilgisayar sistemlerini ve alt başlığında sadece bilgisayar programcılığını kabaca irdeleyerek devam edelim.

Bu giriş yazısında terminolojiye girmeden kabaca süreç gelişimine bir örnek ile bakalım. Bundan 15-20 yıl kadar önce yüzlerce satır “kısaltılmış” kod yazılarak elde edilen minik bir programı bugün sürükle-bırak işlemi ardından temel birkaç ilişkilendirme koduyla 1-2 saat içerisinde hazırlayabilmekteyiz. Yine kodlama esnasında bilgisayar bileşenlerinin birbirleriyle irtibatını sağlamak için belki günlerce süren “beyin fırtınası toplantıları” “deneme-yanılma” süreçleri yerini forum sitelerinde ve uzmanlık portallarında hazır olarak sunulmakta. İşte püf noktası burada bahsi geçen “hazır verilere erişim kolaylığı” konusu. Yazılımcı olarak tanımlanan bir insanın aradığı her veriye bu kadar kolay ulaşabiliyor olması bilgisayar programcısının yaratıcı olması ilkesine faydaları ve zararları ayrı bir tartışma konusu. Bilinçli ve konudan sapmadan çalışıldığı takdirde verilere erişim kolaylığı interneti bir bilişim personelinin cennet  tasvirine benzetebiliriz.

Bilgisayar programcılığı kavramını, zihinde canlandırılan bir uygulama (talep veya beklenti) tasvirinin zihinde tablo şeklinde canlandırılması (beyin fırtınası), ardından kurallar dahilinde görselleştirmesi (algoritma – şematik) ve çalışan bir uygulama haline getirmesi (yazılım) süreçlerinin bütünü olarak tanımlayabiliriz. Nasıl ki eğitim yaşam boyu süren bir gelişim süreciyse, yazılan program da sürekli gelişmeye açık bir kod bütünüdür.

Bugün bilgisayar programlama konusunda eğitim almak isteyen gençlerin ortak sorunu “nereden başlamalıyım” , “hangi programlama dili” , “hangi kurumun eğitimi” şeklinde referans kaynak arayışları ve bunların karşılaştırma çabaları ile harcanan zaman kaybı karşısında dehşete düşmemek elde değil. Nihayetinde elde edeceğimiz bir ürün alımı değil yaşamımızın bir parçası olacak şekilde bilgi-süreç takibi olmalı ve bunun meyveleri üreteceğimiz programlar olmalı. Belki “işletim sistemi yazmak benim amacım olacaktır” söylemi dinleyenlerin yüzünde tebessüm bırakabilir ama bunun yolunun bir pencere içinde adını yazdıran programın temelini bilen bir öğrenci için sadece süreç ile alakalı olduğu da aşikardır.

Bir programlama dilinde uzmanlaşmak göreceli bir kavram olmakla beraber öğrencisine sadece bu dünyanın işleyiş sistemi hakkında fikir sahibi olmayı sağlarken diğer dillerin sistematiğini öğrenmek kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Dolayısıyla tek bir dile bağımlı kalmak yerine bir dili asıl olarak belirledikten sonra diğerleri hakkında en azından fikir sahibi olmak gereklidir.

Devam eden yazıda Visual basic programlama diline giriş yapıyor ve ihtiyaç sırasıyla kurulum bilgileri, Microsoft resmii site bağlantıları, genel bilgileri, algoritma ve akış şemaları ekleyerek sıfırdan bilgisayar VB.NET 2010 programlama dilini tanımaya başlıyoruz.

Bu yazı VB.NET 2010 kategorisine gönderilmiş ve , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.