Web sitesi hazırlamak 1

 

 BİR WEB SİTESİ OLUŞTURMANIN KISA HAYAT HİKAYESİ

Bir websitesi oluşturmak genel olarak internet üzerinden arama kaynaklarıyla bilgilerine erişilebilen, çoğu zaman kolaylıkla uygulayabileceğiniz, yönergeler ve birbirine bağlı veriler silsilesinin ortak tanımıdır.

Paylaşmak istediklerinizi, ister amatör bir ruh ile blog tarzı, ister profesyonel yaklaşımlarla portal tadında yayınlayabilirsiniz. Benim anlatmak istediklerim bir bütünün ihtiyaç duyulabilecek tüm detaylarına gereğinde günlük konuşma yoluyla, gereğinde ise kodlarıyla komutlarıyla örnekler vererek izah edebilmek olacaktır.

Anlatımlar boyunca tüm verileri ansiklopedik bir sıralamayla yapmaktansa ihtiyaç duyulma sırasına bağlı  anlatım tarzını benimsiyorum. Bilgilerin sırasıyla takibi halinde sıfırdan web sitenizi oluşturabilir, genel bilgisayar bilgilerinizi artırabilirsiniz. Bildiğiniz verileri tekrar tekrar okumak yerine ihtiyacınız olan yerden devam ederek amaçladığınız konudan sapmadan bilgi edinebilirsiniz. 

 

WEB SİTESİ HAZIRLAMAK – GİRİŞ

Kolaylıkla karşılaşabileceğiniz kaynaklarıyla Web sitenizi yapmaya başlamanın en güzel yolu öncelikle kağıt üzerine şablonlar çizerek  sitenizin ana sayfasında sırasıyla nelerin görülmesini istiyorsanız kutular şeklinde çizmek  ve içine anahtar kelime veya uygulama adlarını yazmakla olacaktır. Ben bu uygulamamı excel üzerinde bir tabloda kutucuklar üzerinde işaretleyerek başladım. Ön hazırlık aşamasında sitemde kullanacağım materyaller hazırlandıkça bu kutucukları  doldurarak hem aşamalarını görsel olarak takip etmiş, hem de eksik kalan alanlar için konudan  uzaklaşmadan odaklanmamı sağlamış oldum. Evet bu şablon sürekli değişecek olabilir.  Ama ilerleyen aşamalarda mutlaka faydasını göreceğiz. Bunu gerekirse boş kağıtlar üzerinde yapın. Ama ihmal etmeyin.

Web sitesi Hazırlamak – Verileri toplamak

Şablonumuzu hazırladıktan sonra artık içeriklerimizi toplayabiliriz. Bunlar mutfağın malzemeleri olacağından önceliğimizi buna yoğunlaştırıp, pazara çıkabiliriz. Hemen her site için yazı ve görseller vazgeçilmez ikili olduğundan bu başlık altında  değerlendirmelerimizi yapalım.

Verileri Toplamak – Yazılarımız

Yazılarımız başlangıç aşamasında sitenin beklentilerine uygun olmalıdır. Bilgi birikimlerimiz,  hizmet amaçlarımız ve-veya ticari bir uygulama ise beklentilerine göre yazı içeriklerini farklı dosyalarda yazarak toplamalıyız. Her yazı grubunu ayrı bir klasörün içerisinde attıktan sonra yazılar ana klasörüne toplamanız upload ederken yazılara ve onlara ait görsellerin erişiminde hız ve kolaylık sağlayacaktır.

Verileri Toplamak – Görsellerimiz

Yazılarda kullanacağımız görsellerin yanısıra fotoğraf arşivi, galeri,  ve benzeri resim grupları için konularına göre klasörler açarak gruplandırmak bu çalışmanın önceliği olmalıdır. Ardından her resim grubu için fotoğraflarınızın üzerinde atacağınız imzanız (watermark yazılımları veya resim editörlerinin özellikleriyle) yeniden boyutlandırma (re-size > sitenizde resimler en çok yer kaplayan öğeler olacağından megabyte cinsinden bütçenizi zorlamaması için görselin değerinde göre çözünürlükleri gerekirse tek-tek veya topluca değiştirmelisiniz. Özel olmayan ve telif hakkı gerektirmeyen resimler sunacak iseniz bunları resim upload sitelerine ( örneğin flickr) yerleştirip sitenizde link vererek sitenizin bant kullanımını ciddi ölçüde düşük tutmuş olursunuz. Fakat ürün veya hizmetlerinize ait görselleri siteniz içerisinde barındırmanız en garantili ve kaliteli yöntem olacaktır.

Bu yazı serisinin devamında : Domain – Hosting ve İçerik Yönetimi konularını bulabilirsiniz.

Bu yazı Nasıl Yapılmış kategorisine gönderilmiş ve , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.